Gran Canarias historie

Dette er en kort og generel gennemgang af Gran Canaris’s historie, samt tilblivelsen af det turistmål det i dag er for mange danskere. Politikens “Turen går til Gran Canaria” ligger i store træk, til grund for denne sektion af hjemmesiden, da jeg ikke selv vidste meget om historien inden jeg rejste første gang.

Folket og øen Gran Canaria
Det oprindelige folk på Gran Canaria kaldes guancherne, men de blev mere eller mindre udslettet de Gran Canaria blev erobret af Spanien. Derfor skal man tage det med et gran salt, når folk påstår de nedstammer fra guancherne. I historiebøgerne blev guancherne ofte fremstillet som rene barbare, og spaniolerne som heroiske erobrere, men sandheden er nok nærmere, at spaniolerne var en overmagt der udslettede den lokale befolkning, for at vidne nyt land.

Man er ikke helt enig i hvem der var de første på Gran Canaria
En teori er baseret på et kraniefund på øen, der menes at være et cromagnon menneske, og derfor har været på øen i 40.000 år. Men ingen ved om det menneske faktisk har boet på øen, eller om det er et kranium der er medbragt af andre.

En anden teori er baseret på udgravninger der tyder på en indvandring for ca 5000 år siden. Men egentlig civilisation af guanchere kan først spores fra omkring 500f.Kr.

Man er i forskerkredse nogenlunde enig om, at guacherne nedstammer fra berberne i det Nordlige Afrika. Men det er til stor irritation for Spanien, der længe har frygtet Marokko vil bruge det som påskud til at forlange øerne tilbage. Spanien påstår derfor at guacherne nedstammer fra vikingerne, fordi guacherne var høje, blonde og med blå øjne.

Vikinger og blå øjne
Men årsagen til det er nok nærmere at vikingerne kom på besøg, når de var ude at plyndre syd for middelhavet. Helleristninger i på klipperne tyder på at der er noget om den historie, da der er flere vikingeskibe som motiv over alt på øen. På en klippevæk 10 km vest for Aguimes kan man se helleristninger af mennesker og andre genstande. Det der tiltrækker de fleste skandinavers opmærksomhed er noget der ligner et vikingeskib.

Udgravninger i Galdár tyder på der har været en bosættelse af vikinger fra år 800 til 1000. Det menes at ha været brugt som udgangpunkt til vikingetogter i middelhavet og afrika. Der er yderligere fundet dele fra et skib som er dateret til at være ca 1000 år gammelt.

Den Spanske Erobring af Gran Canaria
Det vi kalder den spanske erobring, var begyndelsen til det samfund vi kender som Gran Canaria idag. Dengang udgjorde ca 30.000 guanchere befolkningen på øen. En befolkning der gennem tiden ofte blev angrebet af menneskehandlere, sørøvere og opdagelsesrejsende. Guancherne havde haft held til at forsvare sig med deres primitive våben, og evne til at flygte hurtigere end de angribende. Før selve erobringen havde Paven udnævnt flere konger over kanarieøerne. Men de konger var kun en titel. De besøgte aldrig det område de var konge over.

I 1402 startede den egentlige erobring, hvis formål officielt var at kristne guancherne, men i virkeligheden drejede sig om at overtage hele området – både landet og de mennesker der var tilbage. De nøgne guanchekrigere flygtede nemt fra de spanske krigere i ridderrustning, men de kunne ikke flygte fra de sygdomme den nye fjende havde med sig, samt den sult de oplevede efter at være blevet fordrevet fra deres hjem i klippehulerne. Mange guanchere valgte desuden at begå selvmord, ved at springe ud fra klipperne, istedet for at overgive sig til de nye magthavere.

Vigtige årstal i Gran Canarias historie

ÅrstalBegivenhed
500(f.Kr.)Den seneste indvandrings bølge.
25(f.Kr.)Kong Juba af Mauretanien sender en ekspedition til Gran Canaria, men ingen bliver tilbage efter de tager retur.
100Gran Canaria nævnes første gang i historien af Plinius den ældre.
200En græsk kartograf ved navn Ptolemæus tilføjer Gran Canaria til sit verdens-kort og udnævner Hierro til verdens ende.
1000Besøg fra vikingerne.
1312En Genoveser ved navn Lanzarotto Malocello lander på Lanzarote og opkalder øen efter sig selv, men der er ingen der lægger mærke til det.
1340Spanske og portugisiske slavetogter starter.
1344Pave Clemens 6. udnævner Luis d la Carda til hersker over Kanarieøerne, men han besøger aldrig øerne.
1402Den spanske erobring starter med at Jean de Béthencourt og Gadifer de la Salle overtager Lanzarote.
1405Fuerteventura og Hierro erobrers.
1419Første Biskop udnævnes og placeres på Lanzarote.
1445Hernán Peraza erobrer Gomera.
1478Spanien køber rettighederne til Fuerteventura, Lanzarote, Gomera og Hierro. Øerne tilhører nu officielt det spanske rige.
1483Juan Rejón erobrer Gran Canaria.
1492Christoffer Columbus besøger Gran Canaria på vej til at opdage America. Vulkanen Teide kommer i udbrud.
1493Alonso Fernández de Lugo erobrer La Palma.
1494Hele to år skal Alonso Fernández de Lugo bruge på at erobrer Tenerife, som er den sidste ø der erobres.
1537Den spanske konge forbyder slaveri.
1657England forsøger at erobre øerne.
1730Seks år med store vulkanudbrud på Lanzarote.
1778Santa Cruz på Tenerife får eneret på al spansk handel med Amerika.
1820Las Palmas bliver hovedstad på Gran Canaria.
1822Santa Cruz på Tenerife bliver hovedstad for de Kanariske Øer.
1837Gomera, Hierro, Lanzarote og Fuerteventura bliver fuldgyldigt medlem af det spanske kongerige.
1912Der indføres selvstyre på de kanariske øer.
1936Francisco Franco bliver chef for militæret på øerne.
1975Franco dør og Kong Juan Carlos overtager.
1982Kanariske øerne tildeles hjemmestyre.
1993De Kanariske Øer bliver fuldt medlem af EU.
2002Spanien går over til euro.