Gran Canaria og dens historie

Dette er en kort og generel gennemgang af Gran Canaris's historie, samt tilblivelsen af det  turistmål det er idag for mange danskere. Politikens "Turen går til Gran Canaria" ligger i store træk, til grund for denne sektion af hjemmesiden, da jeg ikke selv vidste meget om historien inden jeg rejste første gang.

Folket og øen Gran Canaria

Det oprindelige folk på Gran Canaria kaldes guancherne, men de blev mere eller mindre udslettet de Gran Canaria blev erobret af spanien.  Derfor skal man tage det med et gran salt, når folk påstår de nedstammer fra guancherne. I historiebøgerne blev guancherne ofte fremstillet som rene babare, og spaniolerne som heroiske erobrere, men sandheden er nok nærmere, at spaniolerne var en overmagt der udslettede den lokale befolkning, for at vidne nyt land.

Man er ikke helt enig i hvem der var de første på Gran Canarie

En teori er baseret på et kraniefund på øen, der menes at være et cromagnon menneske, og derfor har været på øen i 40.000 år. Men ingen ved om det menneske faktisk har boet på øen, eller om det er et kranium der er medbragt af andre.

En anden teori er baseret på udgravninger der tyder på en indvandring for ca 5000 år siden.

Men egentlig civilisation af guanchere kan først spores fra omkring 500f.Kr.

Man er i forskerkredse nogenlude enig om, at guacherne nedstammer fra berberne i det Nordlige Afrika. Men det er til stor irritation for Spanien, der længe har frygtet Marokko vil bruge det som påskud til at forlange øerne tilbage. Spanien påstår derfor at  guacherne nedstammer fra vikingerne, fordi guacherne var høje, blonde og med blå øjne.

Vikinger og blå øjne

Men årsagen til det er nok nærmere at vikingerne kom på besøg, når de var ude at plyndre syd for middelhavet. Helleristninger i på klipperne tyder på at der er noget om den historie, da der er flere  vikingeskibe som motiv over alt på øen. På en klippevæk 10 km vest for Aguimes kan man se helleristninger af mennesker og andre genstande. Det der tiltrækker de fleste skandinavers opmærksomhed er noget der ligner et vikingeskib.

Udgravninger i Galdár tyder på der har været en bosættelse af vikinger fra år 800 til 1000. Det menes at ha været brugt som udgangpukt til vikingetogter i middelhavet og afrika. Der er yderligere fundet dele fra et skib som er dateret til at være ca 1000 år gammelt.

Den Spanske Erobring af Gran Canaria

Det vi kalder den spanske erobring, var begyndelsen til det samfund vi kender som Gran Canaria idag. Dengang udgjorde ca 30.000 guanchere befolkningen på øen. En befolkning der gennem tiden ofte blev angrebet af menneskehandlere, sørøvere og opdagelsrejsende. Guancherne havde haft held til at forsvare sig med deres primitive våben, og evne til at flygte hurtigere end de angribende. Før selve erobringen havde Paven udnævt flere konger over kanarieøerne. Men de konger var kun en titel. De besøgte aldrig det område de var konge over.

I 1402 startede den egentlige erobring, hvis formål officelt var at kristne guancherne, men i virkeligheden drejede sig om at overtage hele området - både landet og de mennesker der var tilbage. De nøgne guanchekrigere flygtede nemt fra de spanske krigere i ridderrustning, men de kunne ikke flygte fra de sygdomme den nye fjende havde med sig, samt den sult de oplevede efter at være blevet fordrevet fra deres hjem i klippehulerne. Mange guanchere valgte desuden at begå selvmord, ved at springe ud fra klipperne, istedet for at overgive sig til de nye magthavere.

Vigtige årstal i Gran Canarias historie

Google anbefaler